MTB Styr

Pris

KOMPLET GUIDE TIL AT KØBE MTB STYR

Stort udvalg i kvalitets styr til mountainbike. Vi har flere forskellige MTB styr fra Race Face og har helt sikkert et, som passer til dig og din MTB. Vi vil forsøge at guide dig til, hvordan du vælger styr. Der er ikke mange, som tænker specielt meget over styret. Det er der jo bare og har ingen bevægelige dele, så hvor stor en forskel kan det egentlig gøre. Men styret har en stor indflydelse på, hvor præcist og hurtigt du kan kontrollere cyklen og ikke mindst din komfort på cyklen. Herunder kan du læse mere om, hvad du bør tænke på når du kigger efter nyt styr til din MTB.

Man kan ikke snakke om styr, uden også at snakke om frempinden. Du kan se vores udvalg af MTB Frempinde ved at følge linket.

Bredde

Styrbredden er et virkeligt hot emne, og noget som bliver diskuteret livligt. Har du undersøgt lidt omkring styrbredde, er du sikkert stødt på mantraet at "Wider is better" (Bredere er bedre red.). Det er også primært sandt, da et bredere styr nedsætter hastigheden for styringen, hvilket giver øget kontrol - især hvis det kombineres med en kort frempind. Samtidigt kan det gøre stigningerne nemmere ved at den brede armposition gør det nemmere at trække vejret. Det er dog en minimal forskel og det er især den øgede kontrol, som taler for et bredere styr.

Du kan få styr i mange bredder. Fra mindre end 600mm op til mere end 840mm. Når du skal købe styr og er i tvivl om to bredder, kan vi anbefale at gå efter den bredeste, da du altid kan skære styret ned, men ikke gøre det bredere. XC kørere foretrækker typisk smallere styr, mens mountainbikere som primært kører enduro og downhill foretrækker bredere styr.

Vær opmærksom på at et bredere styr kan gøre det sværere at navigere på tætte skovstier og husk at det også skal være komfortabelt. Hvis du har korte arme, er der ingen grund til at vælge det bredeste styr på markedet, uanset hvilken type MTB du kører.

mtb-styr

Materialer

MTB styr bliver primært produceret i enten aluminium legeringer, titanium eller kulfiber. Aluminium styr er typisk de billigste, men er også de tungeste. Styr som er lavet i titanium er dyrere end carbon og er generelt også tungere. Titanium giver den mest komfortable køreoplevelse, da det bedst absorberer stød og vibrationer, carbon styr er også lidt tilgivende mens aluminium styr er de stiveste af de tre materialer. Nogle aggressive ryttere holder sig væk fra kulfiber styr, fordi de ikke mener at de er lige så stærke som aluminium styr. Det er dog en myte. Kulfiber styr er ofte lige så stærke eller stærkere end aluminium styr. Forskellen ligger primært i at aluminium går i stykker på en mere forudsigelig måde. Det skal forstås sådan at aluminium får buler og bøjer, mens kulfiber knækker når det går i stykker.

Er du på udkig efter at holde vægten i bund anbefaler vi at kigge efter kulfiber styr, hvis du derimod kører meget aggressivt med mange styrt til følge vil vi anbefale at vælge et MTB styr i aluminium.

Tykkelsen / Diameter

Du kan få styr i tre forskellige diametre; 25.4mm, 31.8mm (den mest almindelige) og 35mm (hurtigt voksende segment på markedet). Diameteren fortæller om tykkelsen på styret, der hvor styret monteres på frempinden. Styr med en større diameter er typisk stærkere og stivere. En større diamater betyder også trykket fra frempinden bliver mindre, hvilket er vigtigt, hvis du går efter et kulfiber styr.

Det vigtigste er at du skal være sikker på at dit nye styr matcher din frempind. Medmindre selvfølgelig at du også køber ny frempind, og så skal du sørge for at vælge samme størrelse som styret.

Note: Diameteren ude ved håndtaget er altid det samme; 22,2 mm. Det betyder at du kan bruge dine MTB Håndtag / greb med alle MTB styr på markedet. Følg linket og se vores store udvalg af håndtag til mountainbike.

Geometrien

  • Rise

Rise er et udtryk for højdeforskellen mellem midten og enden af styret. Det måles fra centrum af styret ved monteringspunktet for frempinden til centrum af styret lige efter "knækket" eller bøjningen. Se illustrationen længere nede for et mere præcist billede af, hvordan rise måles. MTB styr kan fås med ingen rise (Flat bars) og helt op til 100mm. Sidstnævnte er dog ikke længere særligt udbredte. En høj rise disse dage er i området omkring 40-50mm.

Hvilken mængde rise, som du bør vælge afhænger primært af, hvordan du sidder på cyklen. Hvis cockpittet føles for lavt (for højere mountainbikere) kan en riser bar få grebene op i en mere komfortabel position. En riser styr vil have en smule mere flex end en flat bar. På XC mountainbikes vil du typisk finde flat styr, mens du på full suspension mountainbikes til Enduro og Downhill oftere vil finde riser styr. Dette er fordi et MTB styr med rise vil holde hoved og torso en smule højere på cyklen, hvilket giver bedre overblik og kontrol på nedfarterne.

Men man skal heller ikke overse at det også handler om, hvordan det ser ud. Nogle foretrækker et flat styr, mens andre foretrækker et riser styr.

  • Sweep

Sweep måles på to forskellige måder; upsweep og backsweep.

Upsweep er den vertikale vinkel på styret ved håndtaget. Upsweep påvirker styret overordnede rise, men er et mål i sig selv. Det er primært designet for højere komfort. Hvis der opgives en upsweep vinkel, vil den typisk være mellem 4-6 grader. Det er typisk en god, og neutral, position ift. vinklen på håndledet. 

Backsweep henviser til vinklen, som styret har tilbage mod cyklen. På de fleste mountainbike styr vil denne vinkel være 0 grader, men ved special styr, kan den være helt op til 45 grader. I endnu mere udpræget grad end upsweep er der tale om personligt valg ift. komfort.

mtb-styr-mål

Form

Der findes MTB styr i forskellige udformninger, men langt de fleste MTB styr vil være helt lige. Og det er også vores anbefaling. Specielle former på styret er ekstremt brug, som ultra MTB konkurrencer, bikepacking eller lignende. Derfor anbefaler vi et helt lige MTB styr.

3 GODE TIPS TIL MOUNTAINBIKE STYR

  • Overspænd ikke bremse og gear håndtag. De skal sidde så stramt at de ikke bevæger sig, men strammer du dem for meget kan du risikere at beskadige styret. Især ved styrt.
  • Når du er væltet (og alle vælter, selv de bedste), kig efter skader på styret. Det er især relevant hvis bremse- og gearhåndtag er blevet forskubbet. En overflade skade kan blive starten på et større problem senere. De fleste producenter vil anbefale at du skifter styr og frempind ved tydelige slag og skader.
  • Eksperimentér med positionen på din frempind og dit styr. Selv en lille korrektion på et riser styr kan gøre en stor forskel for positionen af dine håndled/arme, hvilket ændrer måden cyklen føles og styres.

Dette var vores guide til køb af MTB styr. Vi håber at den har hjulpet dig til at komme tættere på at vide, hvilket styr du skal vælge til din MTB. Hvis du fortsat har nogle spørgsmål eller andet du er i tvivl om, skal du ikke tøve med at kontakte os på mail@blacksnow.dk. Vi svarer altid hurtigt og grundigt.