Gå til indhold
Komplet guide til at stå på ski i Iran - Steep & Deep

Komplet guide til at stå på ski i Iran

Jeg er netop hjemvendt fra en 12 dages tur til Iran, hvor jeg sammen med en kammerat udforskede mulighederne for at køre offpiste ski i Iran. Jeg var svært begejstret for skiløbet i Iran og har fået mange spørgsmål om, hvordan det praktisk lod sig gøre at komme på ski i Iran. Derfor har jeg skrevet følgende guide til at stå på ski i Iran.

På ski i Iran

Jeg vil komme omkring praktiske rejsedetaljer, sikkerhed, skikke og sædvaner, hvad du kan forvente af skiområderne og bjergene i Iran, hvornår det vil være bedst at tage af sted og hvordan du kan rejse rundt i landet. Og bare rolig, det bliver ikke en endeløs guide, for det er faktisk ret nemt og super sikkert at rejse rundt i Iran.

PRAKTISK

FLY

Jeg vil anbefale at flyve til Teheran, som er hovedstaden i Iran. Der er overraskende mange afgange og priserne var i foråret 2017 rigtigt billige.

VISUM

Som dansker kan du få visum ”on arrival”. Dvs. at du ikke behøver at søge om visum hjemmefra, men kan få det mod et gebyr i lufthavnen. Du skal ca. Sætte to timer af til at få et turist visum til at besøge iran i 30 dage. For at få visum skal du have en overnatning i den by, hvor du lander. Vi havde en fin oplevelse på Persian Hostel i Teheran.

Prisen for et visum er 80 USD. Du kan betale i USD, Euro eller Rial.

Derudover skal du have en gældende rejseforsikring i Iran. Tag derfor et udprint af din rejseforsikring med, så slipper du for at skulle tegne en forsikring i lufthavnen til ca. 16 USD.

Ski i Iran

PENGE

Møntfoden i Iran er Rial, som er skørt lidt værd. Du kan derfor forvente at rende rundt med mange millioner på lommen. For at gøre ondt værre regner iranerne typisk i ”Toman”, som er beløbet i Rial fratrukket et ”0”.

F.eks. hvis en taxachauffør siger at turen koster 10 Toman, så er prisen faktisk 100.000 Rial. Jep – det er forvirrende, men man lærer det hurtigt.

Det er IKKE muligt at hæve penge med et internationalt kreditkort i Iran. Du skal derfor have alle penge, som du regner med at bruge med i kontanter. Det er bedst at tage dem med i USD. Der er masser af steder at veksle. Hubben for veksling af penge er Ferdosi Street i Teheran.

Selvom alle priser også fremgår i dollar, så vil de fleste helst tage imod betaling i Rial. Vi brugte primært USD til at betale for overnatninger og lign. Hvor man arbejder i større og runde beløb.

Ski i Iran

SIKKERHED

Jeg oplevede ingen sikkerhedsmæssige problemer med at rejse rundt i Iran. Nærmere tværtimod. Du kan læse udenrigsministeriets anbefalinger vedrørende rejser til Iran her.

Vi meldte os på danskerlisten inden afrejse. Find danskerlisten her.

Almindelige tyverier og lignende er ikke udbredt i Iran og generelt er det sikkert at færdes rundt i landet. Byerne ligger praktisk talt øde hen efter kl. 23 om aftenen, hvor alt andet end små kiosker lukker og slukker.

Det eneste vi oplevede som farligt var trafikken i og omkring Teheran, som vidst bedst kan betegnes som vild.

I bjergene er der ingen lavinekontrol, så du skal have styr på din lavinesikkerhed.

INDENRIGSTRANSPORT

Sæt god tid af til transport. Det er ikke Danmark, hvor afgangs- og ankomsttider er sat på minuttet. Transport i Iran tager tid, og der er ofte en del ventetid inkluderet.

Der er masser af taxaer overalt – og det er en nem måde at transportere sig rundt på, men ikke nødvendigvis hurtig og sammenlignet med priserne på offentlig transport er det lidt pebret at køre taxa.

I Teheran er der en ganske velfungerende metro, som er forholdsvis nem at finde ud af. og ekstremt billig at rejse med. Der er flere forskellige linier, som tager dig ud til de interessante områder og seværdigheder.

Obs.: Du kan ikke tage skitasken med i metroen, da så store tasker ikke er tilladt i metroen.

Til længere rejser mellem de større byer er der en særdeles veludviklet buskultur, hvor du kan komme med komfortable busser (spørg efter VIP-busser) fra by-til-by. Det er utroligt billigt, meget komfortabelt og forholdsvist hurtigt.

Mellem de mindre byer er der et net af private/offentlige minibusser, som kører frem og tilbage. Det er nogenlunde nemt at finde ud af og exceptionelt billigt. Det er til gengæld ikke særligt komfortabelt, men meget sjovt og en god måde at komme i kontakt med de lokale på.

På ski i Iran

For at komme til skiområderne nord anbefales det typisk at tage taxa (hvilket vi også gjorde), men der skulle køre nogle deciderede skibusser og jeg er sikker på at det er muligt at finde billigere minibusser til skiområderne nord for Teheran fra ”Northern Busterminal”.

MAD OG DRIKKE

Jeg er sikker på at du kan få helt fantastisk mad i Iran, men hvis du ikke decideret leder efter det, og/eller bruger en guide til, hvor du skal gå hen, så er det ikke helt nemt at finde gode restauranter. Til gengæld bugner byerne er fast food steder, hvor du kan få forskellige variationer af kebab med hvidt brød.

De er utroligt glade for helt hvidt fladbrød, som de serverer morgen, middag og aften. Om morgenen serveres det typisk med lidt ost, smør og marmelade. Til middag og aften med kebab og lidt grønt.

Skitur til Iran

Derudover så skal du ikke kunne forvente at kunne få din morgenkaffe hver dag. Til gengæld kan du få varm the på alle gadehjørner, og helst med masser af sukker i.

En kæmpe fordel ved at rejse i Iran er at du roligt kan drikke vand fra hanen.

BOLIG

I de større byer og ved skiområdet i Dizin findes der hostels, som er glimrende at bo på. Rengøringen er tiptop, sengene er fine og servicen er rigtigt god. I både Teheran og Dizin havde vi kontakt med Seven Hostels, som vi kun kan anbefale.

Vi betalte mellem 15-20 dollar pr. dag for at bo på Hostel inkl. morgenmad.

Ski i Iran

Længere sydpå og ude i de mindre byer, vil det sandsynligvis være nødvendigt at bo på hotel, men også her, vil priserne være mere end rimelige. Vi betalte ca. 15$ pr. nat i Chelgerd.

Ifølge utallige guidebøger og online guides til at rejse i Iran, er det meget almindeligt at bruge couchsurfing eller blive inviteret hjem til en familie at bo. Vi oplevede desværre ikke nogen af delene.

SKIUDSTYR

Der kan ikke købes skiudstyr i Iran. Eller det kan købes, men enten er det gammelt og brugt eller også er det nyt og meget dyrt. Hav styr på dit skiudstyr hjemmefra.

DIVERSE

  • Iran holder weekend forskudt, således at deres weekend er torsdag/fredag, hvilket kan have indflydelse på åbningstider og helt bestemt antallet af besøgende i skiområderne.

SKILØB I IRAN

For os blev skiløbet i Iran hurtigt til en skitouring tur i Iran. Vi brugte første dag i Dizin skiområde, som ikke imponerede os, hvorefter vi valgte at skitoure fra bjergpasset, hvilket var fuldstændigt fantastisk. Bjergene indbød til at blive udforsket, og da der måske var 10 andre skiløbere ude i offpisten, var der uendeligt med plads og uanede muligheder.

Samtidigt var iranerne super flinke til at samle blaffere op, så selvom du ikke skulle ende samme sted, som du startede, er der meget god mulighed for at du vil blive samlet op 5 minutter efter.

Ski transport i Iran

Bjergene ser fra afstand rigtigt stejle ud – og er i flere tilfælde også ganske stejle, men som udgangspunkt vil du blive glædeligt overrasket over at de ikke er helt så stejle, som de ser ud og rigtigt tilgængelige.

Jeg skal ikke kunne sige om vi var heldige, eller om det er normalen for Iran, men vi oplevede meget sikre sne- og lavineforhold.

TIDSPUNKT

Vi rejste afsted i slutningen af februar, og allerede her havde foråret gjort sit tydelige indtog i bjergene. Så vidt jeg kunne forstå på de lokale og på vejrudsigter, havde vi endda forholdsvist koldt vejr for årstiden. Jeg vil derfor ikke anbefale at tage afsted senere end det – i hvert fald ikke, hvis du har et ønske om at besøge Zagroz bjergene længere sydpå, hvor der er varmere. Alborz bjergene nord for Teheran var mere i vintermode og de skulle have nogenlunde samme sæson, som alperne.

ALBORZ BJERGENE

De mest tilgængelige bjerge i Iran. Begyndelsen af bjergene kan ses direkte fra Teheran og liftanlægget Tochal, kan nås direkte fra metroen.

SKIOMRÅDERNE

Der findes flere forskellige skiområder i Alborz bjergene. De mest kendte er følgende skiområder:

  • Dizin
  • Shemshak
  • Darbansar
  • Tochal

Dizin skulle være det mest moderne, og det skiområde, som mest nærmer sig vestlig standard. Men det gør skiområdet ikke. Lifterne er gamle og langsomme, og pisterne er ret dårligt præparerede. Så jeg tør næsten ikke gætte på, hvordan de andre skiområder er.

Skilift i Iran

Er du en uerfaren skiløber, kan du helt sikkert have nogle sjove dage i skiområderne. Er du en mere erfaren skiløber, vil jeg anbefale skitouring.

ZAGROZ BJERGENE

En mere afsidesliggende bjergkæde, som ligger sydvest for Teheran. Det er et mere råt bjergmiljø, med markant mindre, for ikke at sige ikke-eksisterende, infrastruktur. Det kræver derfor mere arbejde og bedre forberedelse at komme ud til Zagroz bjergene, men du vil også blive belønnet for det hårde arbejde med fantastisk udsigt, hvor du fra bjergtoppen kan se langt udover ørkenen.

Skitouring i Iran

SKIOMRÅDET

Det lokale skiområde i byen Chelgerd, hvor vi boede, kan efter europæiske standarder bestemt ikke betegnes som et skiområde. Det var en kort T-lift, som gav adgang til en dårligt præpareret piste. Samtidigt kørte liften kun i den iranske weekend, som er torsdag/fredag.

GODE LINKS

AFSLUTNING SKI IRAN

Det kan kun anbefales at tage på ski i Iran. Det er en meget ukendt skidestination, hvor det kræver en del skierfaring for at få det bedste ud af mulighederne. Men har du evnerne, motivationen og gode sneforhold, så får du en tur, som du vil huske resten af livet.

Open face ski i Iran

Iran er et dejligt land, som har virkeligt meget at byde på, både i forhold til natur, kultur og medmenneskelighed. Det er nemt at rejse rundt og der er generelt ikke rigtigt meget dårligt at sige om landet. Udover at de smider lidt meget med deres affald og der kører lidt for mange biler rundt. Men det er en kæmpe oplevelse, så hvorfor ikke kombinere en kulturel ferie med at få stået på ski i nogle fantastisk flotte bjerge.

Har du nogen spørgsmål eller lignende omkring at stå på ski i Iran, skal du ikke tøve med at stille spørgsmålet i kommentarfeltet herunder. Jeg vil forsøge at svare efter bedste evne hurtigst muligt.

Martin Fedora

Forrige artikel Top 5: Drømmedestinationer til skiferien!

Kommentarer

Becki - maj 28, 2019

Thanks for including my guide in your extra resources! Now I need to ski in Iran!

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter