Køb af ski – Guide til valg af ski

Af Martin Schøber 16. maj 2017
Køb af ski – Guide til valg af ski

Her finder du vores guide til valg og køb af ski. Det er ikke nemt at vælge imellem ski i det ekstremt store udvalg der findes af skityper, -længder og -teknologier. Vi ved en masse om ski og har gennem årene købt og solgt et utal af ski. Derfor ved vi, hvad du skal vide om dig selv og dit skiløb for at finde den rette ski til din skiferie eller -sæson.

Komplet guide til skikøb

Video

Skilængde

Sandheden er at der ikke er nogen magisk formular til at finde den perfekte skilængde til enhver skier. Faktorer som højde og vægt giver et glimrende udgangspunkt, men der er flere ting at overveje. Skitype, terræn og personlige præferencer er bare nogle af de ting, som der skal tages højde for. Den generelle regel er at vælge en skilængde, som ligger et sted mellem hage og toppen af dit hovede. Meget øvede og ekspert skiere kan vælge ski, som er højere end dem selv.

Valg af skilængde

Her er en overskuelig oversigt over vores anbefalede skilængder. Hvis du ser under oversigten, vil du dog se at der kan være flere grunde til at vælge enten kortere eller længere ski.

Skilængde størrelsesguide

Vælg en anden længde ski

Under den anbefalede skistørrelse for dig, kan der være flere grunde til at vælge en kortere eller en længere ski. En kortere ski vil være nemmere at svinge, men er ikke lige så stabil som en længere ski.

En carving ski med en smallere talje og kortere svingradius, kan køres i kortere længder end en all-mountain eller freeride ski med en længere svingradius og bredere talje. Ski med rocker er nemmere at dreje og kan køres i længere længder end sammenlignelige camber ski.

Grunde til at vælge en kortere ski (tættere på hagen):

 • Du er begynder eller mindre øvet skiløber
 • Du vejer mindre end gennemsnittet for din højde
 • Du foretrækker at lave korte og hurtige sving
 • Kører sjældent hurtigt
 • Du ønsker en carving ski med camber og ingen rocker

Grunde til at vælge en længere ski (tættere på toppen af hovedet)

 • Du kører hurtigt og aggressivt
 • Du vejer mere end gennemsnitligt for din højde
 • Du regner med at køre en del offpiste
 • Du vil have en twintip ski
 • Du vil have en ski med masser af rocker

Ikke alle disse grunde skal nødvendigvis være opfyldt for at du skal vælge en længere ski, men det giver en god idé om, hvilke grunder der kan gøre at du skal vælge en kortere eller en længere ski.

Forskellige skiproducenter måler ikke altid længde på samme måde. Det er derfor muligt at en ski fra et brand er en smule kortere eller en smule længere end samme længde fra et andet brand.

Stort udvalg af ski:

Niveau

Selvom dit eget niveau er blevet mindre relevant ift. valg af ski grundet de mange nye skiteknologier, som har gjort det muligt for selv begyndere at køre et bredere spektrum af ski. Der er dog stadig en del features, som gør at forskellige ski passer bedre til skiere på forskelligt niveau.

Begynder/Let-øvet

Til dig som er helt ny til skiløbet eller træner på at sætte jævne og lige sving passer ind under dette niveau. Typiske kvaliteter for en begynder ski inkluderer:

 • Blødere flex
 • Smallere talje
 • Blødere kerne
 • Cap konstruktion

Ideen bag en begynderski er at skabe en ski, som er nem at svinge og meget tilgivende, hvis du laver en fejl. En ski med rocker i tip og tail gør at der er mindre risiko for at “fange en kant” og hjælper til med at indlede svinget.

Let-øvet/Øvet

Hovedparten af alle skiere og ski falder ind under denne niveauinddeling. Uanset om du foretrækker at carve på pisten eller køre offpiste. Disse ski er generelt lidt bredere end ski fra kategorien begynder/let-øvetSkiene har en stærkere trækerne og sandwich konstruktion. Afhængig af skitype, så kan ski fra denne kategori have fuld camber, rocker eller en kombination af de to skityper.

Øvet/Ekspert

Uanset valg af terræn er ski i denne kategori til de mere aggressive og dygtige skiløbere. Du vil ofte finde lag af titanium, carbon, bambus eller andre materialer, som er blevet inkorporeret for a give en bedre performance i høj fart eller udfordrende forhold.

Øvet/ekspert ski er generelt stivere, både i længderetningen og på tværs er stærkere end ski til mindre øvede skiløbere. De kan derfor være en udfordring ved lavere hastigheder.

Ski på ekspert niveau findes med et væld af rockerteknologier og -udformninger, hvad enten du er på udkig efter carving, park, all-mountain eller offpiste ski.

Ski type og følelse

Der er mange faktorer som spiller ind for at give en ski dens egenskaber og performance. Der er tre elementer, som især spiller en stor rolle i at give en ski dens egenskaber og egnethed til dig som skiløber:

  • Taljebredde
  • Svingradius
  • Type af rocker

Taljebredde

Dette er et mål for en skis bredde ved midten (taljen) af skien. Hvilket sædvanligvis er skiens smalleste punkt. En smallere talje er nemmere at få fra kant til kant under sving, mens en bredere talje giver bedre opdrift i pudder og opkørt sne.

Du vil sædvanligvis se en skis dimensioner skrevet med tre numre, som fortælller om bredden af tip/talje/tail. Disse tal vil altid være i mm. Et eksempel kunne være 115/90/107 mm, hvor 115 hentyder til bredden af skiens tip, 90 hentyder til taljebredden og 107mm henviser til bredden af skiens tail.

Svingradius

Svingradius er skiens form bestemt af dens tip, talje og tail bredde, sædvanligvis skrevet i meter. Desto smallere en skis talje er i forhold til dens tip og tail, desto kortere en svingradius og desto dybere et sidecut får skien.

En ski med et dybt sidecut (kort svingradius) er skabt til hurtigere sving, mens en ski med et mere beskedent sidecut (lang svingradius) vil dreje langsommere og er typisk mere stabil ved højere fart. Flere moderne ski kombinerer forskellige svingradius på samme kant.

Svingradius - Type af sving - Type af skiløb

 • < 16 m – Kortsving – Carving
 • 17-22 m – Mellemlange sving – Carving/all-mountain/park & pipe
 • > 22 m – Lange sving – Offpiste/big-mountain

Rocker

Selvom camber har været på markedet meget længere end rocker, så klassificerer vi det som en type af rocker for at gøre det så simpelt som muligt. Rocker er også kendt som reverse camber, så du kan se camber som reverse rocker.

Ski med rocker:

Camber

Dette er den traditionelle profil for ski og snowboards. Camber er en mindre opadgående kurve i midten af skiene, med dens kontaktpunkter, hvor en ski uden pres ovenfra har kontakt med sneen, tæt på enderne.

Camber ski profil

Camber kræver en mere præcis indledning af sving og giver ekstremt god præcision og power på præparerede pister og hårdere sne. Skierens vægt ligger et lige og koncentreret pres på kanten fra tip til tail, hvilket resulterer i et bedre kantgreb og kraftigere “pop”. Skiracere og freestyle skiere på højeste niveau foretrækker sædvanligvis camber ski.

Rocker

Rocker (også kaldet reverse-camber) er som navnet antyder, camber vendt på hovedet. Alle ski, rocker eller camber, vil når de bliver lagt på kant opnå en reverse-camber form.

Rocker ski profil

Udtrykket rocker er lånt fra vandsport, hvor rocker er langt mere almindeligt. Rocker ski giver en overlegen opdrift i blød sne og gør det nemmere at indlede svinget med mindre mulighed for at “fange” en kant. Alle ski bliver generelt en smule bredere.

Rocker hjælper med at gøre de nye ski mere tilgængelige og manøvredygtige for skiere på flere niveauer. Bredere ski som er designet til offpiste har som ofte masser af rocker.

Rocker/Camber

Rocker/Camber ski blander en traditionel camber profil under foden med en langstrakt early rise tip. En teknologi lånt fra ski med full rocker. Denne profil placerer det forreste kontaktpunkt længere tilbage fra skien tip, mens det bagerst kontaktpunkt forbliver tættere på skiens tail.

Rocker og camber profil

En tip med rocker giver bedre opdrift i offpiste og er nemmere at dreje på hardpark mens den camber profilen under foden overfører energien ud af svinget på samme måde som en ski med camber. Samtidigt sikrer det skien et skarpt kantgreb.

Flere og flere all-mountain og offpiste ski bliver bygget med denne profil. Grundet dens assymmetriske form er ski med denne opbygning ikke oplagte til at køre switch. Men hvis du er på udkig efter en aggressiv ski, som giver god opdrift i offpisten uden at opgive performance på pisten er ski med rocker/camber et godt valg.

Rocker/Camber/Rocker

Rocker/Camber/Rocker ski har opdriften og den legesyge fornemmelse fra rocker ski, såvel som det forbedrede kantgreb fra camber ski. Kontaktpunkterne på ski med denne profil er tættere på midten af skien. De ligger dog ikke under foden. Camber profilen under foden givere en længere effektiv kant på hardpack og forbedrer kantgrebet og -stabiliteten. Rocker i tip og tail giver forbedret opdrift i offpiste og lader skien svinge lettere.

Rocker Camber Rocker profil ski

Denne profil giver en legesyg fornemmelse til park ski, opdrift til pudder ski, tilgivende ski for begyndere og alsidighed til dig som kun vil have et par ski.

De fleste skiproducenter tilbyder forskellige typer af rocker/camber/rocker for at tilpasse sig forskellige skiere. Det gør de ved at parre forskellige mængder af rocker/camber med forskellig bredde og sidecuts.

Rocker/Flat/Rocker

Rocker/Flat/Rocker er en anden variation på rocker temaet som giver en smule mere kantgreb på hardpack og lidt bedre pop end en full rocker ski, mens du fastholder den nemme indledning af svinget og gode opdrift. Skiens performance ligger mellem en full rocker ski og en ski med rocker/camber/rocker.

Rocker Flat ski profil

Andre kombinationer

Andre kombinationer af skiprofiler inkluderer flat/camber/flat ski. Vi har gjort vores bedste i forhold til at forklare de forskellige skiprofiler, men du bør holde det for øje at skiproducenterne kalder deres konstruktioner for en masse mærkelige navne og hver især har deres måde at beskrive en given skiprofil.

Hvad er bedst?

Ingen profil slår de andre og det er virkeligt et spørgsmål om personlig præference. Typisk giver camber bedre kantgreb og stabilitet på hard pack og høj fart. Rocker derimod giver bedre opdrift i pudder og mere tilgivende kørsel. Rocker kan være god til begyndere, da det giver en nemmere indledning af svinget, mens mere øvede skiere kan føle de mister noget stabilitet.

Terræn

Der findes et utal at skikategorier og terræn. Forskellene mellem skityperne bliver mere og mere udvaskede, så du vil se at mange ski kan falde under flere kategorier.

All-Mountain ski

Som navnet antyder er all-mountain ski til at køre over hele bjerget. Skiene er designede til at kunne klare alt du tager dem ud i, hvilket kan inkludere pudder, is, pister, tung sne, stejle bjergsider og alt derimellem. All-mountain ski er aldrig den bedste i noget specielt terræn, men kan derimod klare det hele. Så hvis du vil have en ski, som kan det hele, er det en all-mountain ski du skal vælge.

All-mountain ski kommer i en masse forskellige former og bredder, som passer til forskellige type skiløbere. Generelt har all-mountain ski en mellembred talje, der ligger et sted mellem 80-110 mm. Nøglen til at vælge all-mountain ski er at finde ud af, hvor du vil komme til at bruge størstedelen af din tid på bjerget og hvilket terræn du foretrækker.

Husk at det ikke bare handler om, hvor du kører nu, men også hvor du har ambitioner om at køre. Stol på os, dagens ski kan hjælpe dig til at blive en langt bedre skiløber.

Pudder ski

Pudder ski er til de dybe dage. Om du foretrækker at finde pudder i skiområdet eller på heliskiing, så er pudder ski til som vil have den bedste opdrift. Pudder ski er brede og har en talje på +110 mm. Som oftest har de en eller anden form for rocker eller early rise, samt et relativt blødt flex.

Enkelte pudder ski har unikke sidecuts som et omvendt sidecut. Tip og tail er ikke altid den bredeste del af skien. I dag er de fleste pudder ski også alsidige nok til at klare blandede forhold og hårdere sne.

Freeride ski

Freeride ski er designede til at charge store linier med høj fart og droppe store klipper. Skiene kan variere i bredden fra helt brede pudderorienterede freeride ski til smallere freerideski, der passer bedre til den opkørte sne i skiområdet. Freeride ski er sædvanligvis stivere og vejer lidt mere. Det er altid directional ski med mere rocker i skiens tip end tail.

Carving ski

Til dig som foretrækker det klassiske skiløb og at ligge en ski på kant og mærke kræfterne fra det perfekte carvingsving på en velpræpareret piste. Carving ski har en smallere talje, camber konstruktion og en kortere svingradius for hurtigere bevægelse fra kant-til-kant, responsiv indledning af sving og et skarpt kantgreb.

Ski til begyndere og let-øvede i denne kategori er designede til at gøre det let at lære at gå fra plov til parallelle sving.

Twintip ski (Freestyle ski)

Twintip ski til park og pipe bliver også kaldt for freestyle ski. Twintip ski er til dig som bruger hovedparten af din tid i snowparken. Hvis du er til kickers, rails og jibs, så er det her du skal kigge. Traditionelle twintip ski har haft smallere taljer og fuld camber, men også denne kategori inkorporerer mere rocker og forskellige sidecuts. Alle disse ski har naturligvis twintip, såvel som andre features specifikt til snowparken. Tykkere og mere holdbare kanter, hårdføre baser og butter zones.

Guide til valg af ski

Dette er de vigtigste ting at være opmærksom på næste gang du skal ud og købe ski. Det er en masse at overveje og det kan være noget af en jungle at finde rundt i. Vi håber dog at guiden har kunne hjælpe dig til at vælge de ski, som passer bedst til dit brug og niveau.

Skulle du have nogle yderligere spørgsmål er du meget velkommen til at skrive til os på mail@blacksnow.dk. Vi svarer hurtigt, præcist og uddybende.

Skriv kommentar

Völkl Revolt 95 Ski 2020
Völkl Revolt 95 Ski 2020
DKK 2.999,00
Armada BDog Ski 2020
Armada BDog Ski 2020
DKK 4.200,00
Armada EDollo Ski 2020
Armada EDollo Ski 2020
DKK 4.700,00
Armada ARV 86 Ski 2020
Armada ARV 86 Ski 2020
DKK 3.500,00
Se flere produkter
Se flere produkter
Head Kore 99 Ski 2020
Head Kore 99 Ski 2020
DKK 4.999,00
Head Kore 93 Ski 2020
Head Kore 93 Ski 2020
DKK 4.999,00
Head Kore 105 Ski 2020
Head Kore 105 Ski 2020
DKK 4.999,00
K2 Poacher Ski 2020
K2 Poacher Ski 2020
DKK 3.799,00
Se flere produkter
Head Kore 99 Ski 2020
Head Kore 99 Ski 2020
DKK 4.999,00
Line Sir Francis Bacon Ski 2019 178 CM 178 CM 19C0004.101.1.178
Line Sir Francis Bacon Ski 2019
DKK 2.849,00
Line Mordecai Ski 2019 179 CM 179 CM 19C0003.101.1.179
Line Mordecai Ski 2019
DKK 3.149,00
Head Kore 105 Ski 2020
Head Kore 105 Ski 2020
DKK 4.999,00
Se flere produkter
Völkl Revolt 87 Ski 2020
Völkl Revolt 87 Ski 2020
DKK 3.799,00
Völkl Revolt 95 Ski 2020
Völkl Revolt 95 Ski 2020
DKK 2.999,00
Armada BDog Edgeless Ski 2020
Armada BDog Edgeless Ski 2020
DKK 4.399,00
Armada ARW 84 2020
Armada ARW 84 2020
DKK 2.500,00
Se flere produkter

Din kurv

- +
Din kurv er tom...