Gå til indhold
Skibums – Gode råd til job og bolig - Steep & Deep

Skibums – Gode råd til job og bolig

Vi har mange år på bagen som skibumser og vil gerne dele lidt ud af de erfaringer vi har gjort igennem vores mange sæsoner som skibumser. Vi har derfor besluttet os for at give dig en omgang gode råd til at finde bolig og job på en sæson som skibums.

Bolig og job som skibums

Skal du afsted på sæson for første gang, kan det godt være uoverskueligt at få planlagt hele sæsonen. Heldigvis behøver du ikke bekymre dig alt for meget. Vi har en masse gode råd klar til dig, og selv hvis du ikke får det hele planlagt, så skal det nok løse sig, hvis du er parat til at tage arbejdshandskerne på.

Hvor skal du tage hen?

De fleste vælger at bruge deres sæson i alperne. De franske og østrigske skiområder er de mest populære blandt skibumser, men du kan også tage til Italien, Sverige, Norge eller over atlanten til USA eller Canada. Der findes masser af muligheder og det er som sådan kun fantasien der sætter grænser. Men er det din første sæson, kan det anbefales at vælge en af de mere almindelige destinationer.

Populære destinationer

  • Val Thorens
  • Avoriaz
  • Val d’Isere
  • St. Anton
  • Bad Gastein
  • Wagrain
  • Livigno

Det er nogle af de mere almindelige destinationer for danske skibumser og skibumser generelt. Så her er der ofte et godt community blandt skibumserne, men også mere konkurrence om jobs og lejlighed.

Job

Først og fremmest skal du beslutte dig for om du vil arbejde eller ikke. Har du sparet penge nok op, kan du tage den ultimative sæson uden at arbejde, men det bliver en dyr fornøjelse. En skisæson som strækker sig over 4-5 måneder, kan nemt komme til at koste over 50.000 kr. Så beslutter du dig for ikke at arbejde, skal du sørge for at have penge nok på kistebunden og holde lidt styr på din økonomi. Vil du have et job, så er der flere måder at gøre det på:

  1. Den klassiske er at blive skilærer og derigennem tjene sine penge til ophold. Der kan være gode penge at tjene som skilærer og basisniveauet er ikke svært at opnå. Der er også et godt sammenhold skilærerne imellem. Det trælse er at du ikke får meget tid til dit eget skiløb og risikerer at køre med en hale af små unger.
  2. Finde et job hjemmefra. De danske rejsebureauer har brug for masser af sæsonpersonale og søger gerne allerede henover sommeren. Du kan finde job som guide, kok, tjener, bartender, rengøring osv. Hvis du vil have styr på dit job inden sæsonen starter er dette vejen at gå.
  3. Finde et job i skiområdet. Den måde, som vi har fundet mest effektiv er at tage ned i et givent skiområde og så begynde at søge jobs. Der er altid masser af jobs at finde, og tager du derned lidt inden sæsonstart, skal du nok finde noget. Bank på en masse døre og søg alle de jobs du kan komme i nærheden.

Hvilke job er de bedste?

Vi har haft mange forskellige jobs i skiområderne og i modsætning til i Danmark, så er et job som opvasker absolut ikke det værste du kan få. Det er absolut ikke velbetalt og typisk relativt hårdt. Til gengæld er det nemt og du arbejder om aftenen, så du kan stå på ski om dagen og gå i byen om natten. Mere er der heldigvis ikke behov for om vinteren.

pudder-saeson

Skidage med gode venner er en fast del af sæsonlivet!

Løn

Du skal ikke forvente meget af din løn i et skiområde og absolut ikke tage på sæson for at spare penge op. Lønnen er ganske dårlig, forvent et sted mellem 5 og 10 € i timen. Får du job indenfor restaurationsbranchen, kan du være sikker på at få mindst et måltid inkluderet. Mange jobs vil også have lejlighed/værelse inkluderet i lønnen. Det vil ofte være en rigtigt god idé at få bolig inkluderet i prisen. Så er det på plads og det kan give en højere timeløn.

Sådan finder du job som skibums

Der er mange skibumser om et fast antal jobs. Desto større skiområde, desto flere jobs, men også flere om buddet. Det er dog ikke alle, som har forstået hvad det er en arbejdsgiver søger efter, så der er gode chancer for hurtigt at få styr på jobsituationen, hvis du skiller dig ud fra mængen og giver et godt indtryk.

Professionel fremtoning

Når du er ude og søge om job, hvad enten det er i en skibutik eller du banker på døre, så sørg for at have en professionel fremtoning. Vær smilende og glad. Forsøg dig på det lokale sprog og vær villig til at tage lidt pænere tøj på. Det giver dig langt bedre chancer end den svenske skibums, som har sine gamle og slidte skibukser på og stinker af sprut fra gårsdagens fest.

oel-krazy-kanguruh

En øl, to eller mange flere hører også med til skisæsoner!

Bolig

Næste store projekt er at finde en bolig. Som med alt andet, skal dine forventninger skrues ned, og gerne langt ned. Langt de fleste skibumser bor i et mindre værelse sammen med en eller flere andre, så du skal ikke forvente megen luksus. Og indstil dig gerne på at komme til at kende dine roommates rigtigt godt. Der findes firmaer, hvor du kan booke sæsonbolig igennem. Så er der sørget for alt og du kan have styr på boligsituationen hjemmefra.

Bofællesskab

Det er en anden vigtig del af det at være på sæson. Du kan lige så godt lade dine stærke meninger blive hjemme og være klar på en masse kompromisser. Hvis du kommer til at bo på værelse med tre andre, piger som drenge, kommer man til at komme hinanden meget nært, hvilket unægteligt vil sætte store krav til dig. Og det er skide vigtigt at komme godt ud af det med sine roommates. Ellers bliver det ærlig talt lidt stramt i længden.

pudder

 

Gear

Vi anbefaler naturligvis at have styr på grejet hjemmefra. Med en hel sæson på ski, bliver der stillet store krav til dit skiudstyr, så det er vigtigt at du har styr på alt du får brug for i løbet af en fem måneder lang sæson. Vi har haft mange sæsoner, så har du brug for nogle gode råd omkring udstyr, bolig eller job, så skal du være velkommen til at skrive en mail til os på mail@blacksnow.dk.

Skiudstyr, som du bør have styr på

Der er flere ting, som du bør have styr på til sæsonen også flere ting som du ikke nødvendigvis allerede har liggende i skabet.

  • Lavineudstyr – Et MUST-HAVE for enhver skibums. Der vil komme masser af pudderdage, og så gælder det om at have styr på sit lavineudstyr, og hvordan du bruger det.
  • Skihjelm – Sikkerhed fremfor alt.
  • Skiundertøj og skisokker – Gerne flere par. Det er helt sikkert at du ikke får vasket hver uge.

Gør en handel hos os

Vi er fortsat skibumser og kender om nogen de problemer, der kan være med at skaffe finansiering og få det hele til at løbe rundt, så hvis du står og skal afsted på sæson, men mangler noget skiudstyr, så hiv fat i os og lad os lave en god handel. Det vigtigste er at komme afsted på sæson.

Fotos: Chalet Rafalt

Forrige artikel Top 5: Drømmedestinationer til skiferien!

Kommentarer

Valdemar Vinkler - november 21, 2023

Hej Steep and Deep

Jeg vil gerne ned og være i omkring 2 måneder i St. Anton og vil høre om i kan hjælpe mig med at finde en lejelighed til 2 i perioden mellem 6. januar og 6 marts?

Vh. Valdemar Vinkler

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter