Goggles eller skibriller er en af de vigtigste stykker ski- og snowboardudstyr du kan investere i. De er næsten lige så vigtige som din jakke og bukser. Kan du ikke se noget ud af dine goggles, fordi de er duggede eller har den forkerte linse, er det lige så ødelæggende for din dag, som et par smertefulde støvler eller kolde fingre.

GUIDE TIL SKIGOGGLES

MERE END BARE BESKYTTELSE

Alle skibriller og goggles giver en basis beskyttelse mod kulde og vind, men kigger du forbi dens basisfeatures, er der langt mere at kigge efter og overveje: linsetype, linsefarve, skift af linse, frame størrelse og fit. For at du kan finde de rigtige goggles til dig vil vi i denne guide til køb af skibriller og goggles kigge lidt på de features, du skal kigge på ved køb af nye goggles. Dette er hvad vi kigger på:

GOGGLE LINSER

Den største forskel blandt goggles er linserne. Det er linserne som skal fungere og give dig det klare udsyn i alle vejrforhold. Vi vil gøre det nemt for dig ved at bryde det ned i forskellige dele som linsetype, linsefarve og andre features som anti-dug og genskinsbeskyttelse.

LINSETYPE

Der to forskellige typer af linser, som du kan vælge mellem når du skal vælge dine nye goggles.

CYLINDRISKE LINSER

Disse linser er kurvede på det horisontale plan, men flade på det vertikale plan. Cylindriske linser giver god performance til en lavere pris.

cylindrisk linse

Opbygningen af en cylindrisk linse

SFÆRISKE LINSER

Sfæriske linser er kurvede på både det horisontale og det vertikale plan omkring dit ansigt. Det vil give goggles et mere rundt og stilet look.

sfærisk linse

Opbygningen af en sfærisk linse

Udover designfordelene, så er der signifikante fordele ift. cylindriske linser:

 • Perifært udsyn
  Med et større linseareal vil goggles med en sfærisk linse give dig mulighed for at se mere over og under dig, dertil også et bedre udsyn til siderne.
 • Genskin
  Der er blevet lavet anti-genskins modifikationer til mange cylindriske goggles, men uanset, hvor godt det bliver lavet, så vil cylindriske linser altid have flere punkter på overfladen, hvor sollyset rammer og skaber blinde pletter. Sfæriske linser har derimod udregnede kurver til reduceringen af genskin.
 • Forvrængning
  De flade kanter på en cylindrisk linse kan give optiske forskellige ved bestemte vinkler, mens sfæriske linser giver bedre optisk performance. De fleste producenter laver deres sfæriske linser i færdige forme, hvilket gør at de kan skabe tilspidsede linser (hvor plastikken er tyndere desto længere fra center af linsen det er, hvilket tillader lyset at ramme dit øje naturligt) hele vejen rundt på linsen. Producenter har udviklet metoder og teknologier til at hjælpe med at reducere forvrængning i cylindriske linser, men de sfæriske linser er stadig det bedste til forvrængsfrit udsyn hele vejen rundt i linsen.
 • Undgå dug
  Der er mere volume mellem dit ansigt og kulden udenfor med en sfærisk linse, hvilket betyder bedre isolering og luftgennemstrømning. Det kan oversættes til mindre chance for duggede goggles.

LINSEFARVE/TONING

Der er ikke noget værre (eller farligere) end at have et skyet udsyn på pudderdag eller at blive blindet i høj solskin. Der er et kæmpe udvalg af linsefarver at vælge mellsom, som varierer fra brand til brand, og selvom en farve måske matcher din jakke bedre, så vil hver farve filtrere lyset forskelligt og tilbyder unikke fordele i hver sine vejr- og lysforhold.

   • Visible Light Transmission
    Den mængde lys som en goggle linse tillader at komme igennem linsen, kaldes Visible Light Transmission (VLT) eller Rate of Transmission (ROT) (I resten af artiklen holder vi os til VLT). VLT er den procentdel af lyset som tillades igennem en given linse, det vil derfor altid være en værdi mellem 0% og 100%.
   • Linser til fladt lys
    Nogle linser er designet til performe langt bedre i lavt lys, situationer med lav sigtbarhed, som når det sner, er tåget eller lyset er fladt. Disse linser tillader en højere procentdel af lyset at trænge igennem. Disse linser vil derfor have en højere VLT. Typiske farver til linser som er bedst i lav sigtbarhed er gul, rose og blå, som har en VLT et sted omkring 60-90%.
   • Solskinslinser
    Andre linser vil performe bedre på solskinsdage med et skarpere lys, hvor det handler mere om at holde lyset ude. Disser linser har en lavere VLT procentdel og kommer typiske i mørkere farver som sort, grå og guld, ofte er de også spejllinser. Linser til solskinsvejre har en VLT et sted omkring 5-20%.
   • Allround linser
    Der er selvfølgelig også linser i midten af spekteret som performer ganske godt i alle lysforhold og er gode, hvis lyset ændrer sig i løbet af dagen. Hver eneste producent tilbyder et bredt udvalg af linsefarver og toning for solskinsdage, snestormsdage og alt midt i mellem.

Her kan du læse vores guide til det store udvalg af Oakley linser

FLERE LINSER

Hvor mange linser har du brug for? Mange kan klare sig med bare et par gode linser, som har en specifik linse. F.eks. hvis du ved at du kun kører når solen skinner, så vil du helt sikkert klare dig glimrende med en mørk linse. Men vil du ud og køre i alle vejrforhold, er det bedst med to par goggles, eller et par med forskellige linser, som hurtigt kan udskiftes.

Oakley airbrake

Oakley Airbrake var den første goggle på markedet med et lynhurtigt linseskift. Se vores udvalg af Oakley Airbrake

UDSKIFTELIGE LINSER

Desto mere tid du bruger i bjergene, desto flere forskellige vejrforhold vil du møde. Har du flere linser ved hånden, kan det hjælpe til at maksimere sigtbarhed og performance igennem dagen.

Realiteten er at ingen goggle linse kan give optimal sigtbarhed over det fulde spektrum af lys- og vejrforhold. Selvom de fleste goggles tillader et linseskift (ekstra linser er typisk solgt separat).

Alle producenter har efterhånden fundet på smarte måder til at skifte linse lynhurtigt, så du kan skifte på farten. Goggles med et hurtigt linseskift er typisk dyrere, men giver dig muligheden for at skifte linse lynhurtigt og der følger en ekstra linse med i købet. Med udskiftelige linser kan du hurtigt skifte til en mere optimal linsefarve uden at skulle slæbe et ekstra par goggles med rundt i rygsækken.

LINSETEKNOLOGI

Udover linsetype og -farve, har goggle producenterne tilføjet flere features i deres goggles og linser for at få dem til at performe bedre. Nogle af de linsefeatures, som du bør holde øje med:

   • UV-beskyttelse
    Alle goggles bør have 100% UV-beskyttelse, for at beskytte dine øjne mod de skadelige UV-stråler. Intensiteten af UV-strålerne øges med stigende højder. Udover at beskytte mod skader på nethinden, så modarbejder det udmattelse i øjnene.
   • Spejllinser
    En belægning på ydersiden af linsen reflekterer en størrelse del af lyet end i linser uden spejlbelægningen. Når der kommer en mindre lysvolume igennem linsen får du mindre genskin og en forhøjet visuel klarhed i lyse forhold. Du får også det fede Top Gun aviator look, selvom vi anbefaler at du tager dine goggles med spejllinser af i baren.
   • Polariserede linser
    Når lyset bliver reflekteret på visse overflader, kan det blive reflekteret med en højere intensitet gennem vinkler, som ligger vinkelret på overfladen. Ved at fungere som et filter for vertikale lysstråler er polariserede linser med bedre til at frasortere genskin langt mere effektivt end en normal spejllinse. Alt imens den også forbedrer optisk klarhed og giver forbedrede kontraster og definition. Polariserede linser er fantastiske til vintersport og reducerer træthed og slitage på øjnene.

Læs vores fulde guide til polariserede linser her

   • Dobbelt linse
    Alle vores goggles har en dobbelt linse, som giver termisk barriere som reducerer dug i goggles signifikant sammenlignet med goggles, som kun har en linse. En enkelt linse er bare ikke godt nok til ski og snowboard goggles.
   • Anti-dug belægning
    En hydrofobisk kemisk behandling på indersiden a linsen, som kraftigt kan reducere en goggles tendens til at dugge. Nogle belægninger mere holdbare end andre. Vær opmærksom på at læse producentens instruktioner, da du ved dårlig behandling af dine goggles, kan komme til at skrabe anti-dug belægningen af.
   • Fotokromatiske linser
    Disse linser tilpasser sig automatisk til skiftende lysforhold ved at blive mørkere når der er stærkere Ultraviolet (UV) lys og blive lysere når der er mindre UV lys. Den primære fordel ved denne type linse er at den automatisk vil tilpasse sig skiftende forhold, hvilket gør en fotokromatisk linse ekstremt alsidig. Desværre tilpasser fotokromatiske linser sig ikke øjeblikkeligt. Det kan tage flere minutter før linsen har tilpasset sig det skiftende lys.
   • Ventilation
    Du kan regne med at goggles af al kvalitet har ventilation, men der er absolut nogen som er bedre end andre. Som tommelfingerregel kan du regne med at mere ventilation er bedre ift. at undgå tildugning. Det er vigtigt at tjekke om ventilationssystemet i dine goggle er kompatibelt med din skihjelm. Så hjelmen ikke får ind og blokerer for ventilationen i dine goggles.

GOGGLE FRAMES

Framen på dine goggles er ekstremt vigtig for at få dine goggles til at performe optimalt. Goggles frames kommer i et utal af størrelse og forme. Som udgangspunkt har goggle framen dog tre jobs:

   • Holde linsen på plads
   • Holde sne ude
   • Sidde komfortabelt på dit ansigt

Enhver frame skulle kunne klare de første to jobs, så den afgørende del er komforten. Her er nogle ting du bør holde øje med ved goggle frames.

FRAME STØRRELSE

De fleste voksne kan komfortabelt passe flere forskellige størrelse goggles, men vi giver alligevel nogle generelle retningslinier. En simpel måde at vurdere, hvilken framestørrelse du skal vælge, er at den ofte passer med størrelsen på dit hovede. Det betyder dermed:

   • Skihjelm i S – Small frame
   • Skihjelm i M-L – Medium frame
   • Skihjelm i L-XL – Large frame

Dette er en meget generel måde at vurdere det på, men kan fungere glimrende som retningsviser. Vi vil også gerne fortælle lidt mere om frame størrelse, så du bedre kan vurdere hvilken størrelse der passer til dig.

   • Small – Denne størrelse passer til børn og unge, såvel som voksne med mindre ansigter
   • Medium – Medium størrelse goggle frames vil passe til langt de fleste. Det skal her noteres at de fleste goggles er unisex modeller, set bort fra nogle enkelte som har meget feminine farver og former.
   • Large – Designet primært til dig som har et større ansigt eller som er på udkig efter mere plads mellem ansigt og linse.

ANDRE FRAMES

Der er også andre muligheder end de sædvanlige størrelser til dig, som har mere specielle ønsker til dine goggles.

   • OTG (Over the glasses)
    OTG goggles er designet til at have plads til dine briller med styrke under goggles. Det er en MEGET billigere løsning end at købe en goggle med en speciel linse med styrke. OTG goggles er dybere end regulære goggles og har plads til armene på dine briller. Dine briller bør ikke kunne bevæge sig under goggles og der bør ikke være noget ubehag eller pres fra dine briller på næse eller tindinger. Prøv dem sammen og være sikker på at det hele passer sammen.
   • Oversized
    Størrelse betyder noget og ikke bare på grund af fit og pasform. Mange producenter skaber store oversized goggles for at give dig et større perifært udsyn. Ikke alle kan passe en stor oversized goggle, ligesom alle hjelme er kompatible med oversized goggles. Ved at have en større goggle, får du mere linse og mindre frame, hvilket giver dig et widescreen syn på dit vintereventyr. Denne stil og framestørrelse giver dig et større udsynsfelt, både horisontalt og vertikalt, hvilket giver et bedre perifært udsyn (enormt godt til snowboarding) og et bedre overblik over hvad der er under og over dig (godt til stejle bjergsider). Hvis du ligger i parken og træner nye flips eller spins, så er den tyndere frame også en fordel da det giver dig bedre mulighed for at spotte landingen. Også selvom du holder dig til de fladere pister, vil det større udsynsfelt give dig mulighed for at se farer, og andre turister, som kommer fra siden inden det bliver rigtigt farligt.

ANDRE FEATURES

Eftersom alles ansigt er forskelligt, er goggle fit ekstremt personligt og vigtigt at tage højde for når du køber goggles. Frame form og størrelse, polstring og strappen spiller alle en stor rolle i en goggles komfort.

   • Face foam
    Læg mærke til om din goggles face form følgerne kurverne på dit ansigt, så du får et fit uden nogle prespunkter. Der bør ikke være nogen afstand mellem foamen og dit ansigt, hvor sne og vind kan trænge igennem. Du vil have konsekvent, behageligt fit hele vejen rundt om dine goggles. Hvis goggles presser på dit ansigtet eller på nogen måde sidder ukomfortabelt, er det nok ikke det rette fit for dig.
   • Goggle strap
    Når du mærker og ser efter om et par goggles passer dit ansigt, skal du også se efter justeringsmuligheder for strappen. Du bør sikre dig at du kan justere din strap, nogen gange med en clip, nogle gang med et spænde. Du skal kunne justere strappen, så goggles sidder sikker på dit ansigt uden at stramme. Hvis du kan spænde strappen hele vejen ind og goggles fortsat ikke sidder ordentligt fast på dit ansigt, vil den model ikke virke for dig. Bredere straps er nemmere at justere og har en tendens til at blive siddende på plads. En hurtig bemærkning, hvis du køber goggles til børn. Nogle børnegoggles har ikke har justerbare straps, det er en vigtig features, så børnene har plads til at vokse i et par goggles.
   • Hjelmkompatibilitet
    Når du vurderer om et par goggles har den rette pasform, så bør du også sikre dig at de passer med din hjelm eller hue, både ift. performance og til æstetik. Dine goggles bør sidde behageligt på dit ansigt med strappen rundt om hjelmen. Hvis ikke den sidder tæt ved dit ansigt eller deformeres når strappen sidder stramt, så prøv en anden model. Nogle goggles har forlængere på framen, for at give strappen en bedre position uden på hjelmen. De fleste goggles er hjelmkompatible, men der kan være problemer med større sfæriske goggles og mindre goggles kan give huller mellem goggles og hjelm.

PROBLEMER MED FIT OG LØSNINGER

Hvis der er noget galt med fittet eller pasformen på dine goggles, kan du bruge nedenstående til at vurdere hvad problemet er, og mulige løsninger.

   • Pres på den ydre del af øjenhulen
    Mærker du dette, så er den givne goggle for smal og du bør finde en med en bredere frame.
   • Klemmer på næsebroen
    Det første du kan gøre er at prøve at stramme strappen, hvilket vil gøre at goggles sidder en smule højere på ansigtet. Virker det ikke, så kan du prøve en goggle med en mindre fit eller en model med anden udformning ved næsebroen.
   • Mellemrum ved næsebroen
    Det første du bør prøve er at løsne strappen en smule og vurdere om du kan holde goggles en smulere lavere på dit ansigt. Virker det ikke, så bør du kigge efter en goggle med en større bro.
   • Klemmer ved tindingerne
    Først prøv at løsne strappen en smule og vurdere om det lindrer presset på tindingerne. Virker det ikke, skal du finde et par bredere goggles.

GUIDE TIL GOGGLES

Vi håber at du har kunne bruge denne guide til køb af ski- og snowboard goggles. Skulle du have nogle spørgsmål, som vi ikke har besvaret i artiklen her, skal du være velkommen til at kigge rundt på vores helpdesk eller skrive en mail til mail@blacksnow.dk

Shop dine næste goggles her