Her får du en virtuel guide til dit lavineudstyr. Inden du begynder at drage på eventyr i offpisten skal du først og fremmest have det rigtige lavineudstyr.

LÆR AT BRUGE DIT LAVINEUDSTYR

Derefter skal du lære at bruge det, og bruge det rigtigt. Desværre er sidstnævnte punkt noget som mange glemmer i farten. Brugen af lavineudstyret skal trænes og skal sidde på rygraden, således at du kan gøre korrekt brug af lavineudstyret i en ulykkessituation, hvor adrenalinet pumper og stressniveauet er helt oppe i det røde felt.

DU FÅR ALT VI VED!

Vi har derfor samlet vores egen viden og den bedste information på nettet til at give dig denne guide til brug af dit lavineudstyr. Der vil være masser af tekst, men der vil også være informative videoer, som giver dig et mere visuelt billede af, hvordan du bruger dit lavineudstyr bedst muligt.

LAVINEUDSTYR

Hvad er must-have og hvad er nice-to-have? Der er lavineudstyr som er absolutte must-haves og som skal ligge i din rygsæk på enhver pudderdag og så er der nice-to-haves, som er gear der kan øge din sikkerhed og overlevelseschancer i offpisten. Vi gennemgår det hele lige her.

Vil du have en samlet pakke med lavineudstyr, så du har alt det essentielle? Så kan du finde vores Lavinepakke 1 – Basic og Lavinepakke 2 – Ekspert ved at følge linksene.

lavineudstyr ekspert

Indholdet i vores Lavinepakke 2 – Expert

MUST-HAVE

Her får du oversigten over must-haves indenfor lavineudstyr. De ting som du skal have og som du altid bør have på dig inden du bevæger dig ud i offpisten. Vi vil i hvert fald ikke køre pudder med dig, hvis ikke du har lavineudstyret i orden. Og man er ikke en dårlig kammerat, hvis man siger det.

LAVINEBIPPER

Den helt basale del af dit lavineudstyr er lavinebipperen, som basalt set er en lille radiosender og -modtager. Bipperen er den som du skal lære at bruge for at kunne lokalisere en begravet kammerat.

Vi fører BCA Tracker DTS og BCA Tracker 2 lavinebippere hos os. Vi har valgt disse ud fordi vi stoler på at BCA’s gear fungerer når vi har brug for det.

SONDE

Den anden grundlæggende del af dit lavineudstyr en længdejusterbar sonde, som fuldt udstrukket skal være minimum 240 cm. Du bruger sonden til at lokalisere offerets præcise lokation, så du ikke spilder noget tid ved gravning. Du finder den effektive BCA Stealth 240 Probe hos. Pålidelig, stærk og brugervenlighed er kodeordene her.

SKOVL

Skovlen er den sidste del af det basale lavineudstyr og skal bruges til at grave offeret fri efter at du har lokaliseret vedkommende. Det er vigtigt at have en effektiv og holdbar skovl, som kan grave i en lavine hårde debris (resterne af lavinen). Vi anbefaler derfor stærkt at du holder dig til aluminiums skovle. Heldigvis udbydes der ikke længere ret mange plastskovle. Vi har valgt at fokusere på to modeller af skovle. Begge naturligvis i stærk aluminium. Du kan finde BCA B-1 EXT Bomber Shovel, som kan forlænges og BCA B-1 Bomber Shovel som har en fikseret længde.

billede lavine

NICE-TO-HAVE

Her finder du lavineudstyr som kan øge din sikkerhed og overlevelseschancer i offpisten. Især at foretrække for jer mere avancerede brugere, som bevæger sig ud på stejlere hang og længere væk fra de kontrollerede skiområder.

ABS RYGSÆK

En ABS-rygsæk er en rygsæk med indbyggede luftpuder, som du kan udløse i tilfælde af en lavine. Luftpuderne giver dig en større volumen og øger dermed chancerne for at du forbliver over sneen, hvis du bliver taget af en lavine. Rygsækken udløses ved at trække i et håndtag. Når man at trække sin airbag er overlevelseschancerne 97%. Vi fører ABS-rygsække fra mærket ABS Airbag, som skabte systemet. Vi stoler på at deres rygsække, og den tyske mekanik, fungerer i nødstilfælde. Samtidigt har de et twinbag system, som består af to luftpuder. Volumen fra den ene er nok til at holde dig over lavinen, ekstra sikkerhed.

Du kan finde din ABS Rygsæk her

AVALUNG

En avalung er en slags snorkel som du har rundt om brystet og kan sætte i munden, skulle du sætte en lavine i gang. En avalung sikrer at du vil have frisk luft i længere tid, hvis du bliver fanget under sneen. Systemet sørger for at du indånder frisk luft og for at fjerne udåndingsluften fra den umiddelbare nærhed af dit ansigt. Et effektivt værktøj, hvis du skulle blive fanget under en lavine.

Lavine sikkerhed oversigt

GRATIS LAVINEKURSER I ØSTRIG

Østrigske SAAC (Snow Avalanche Awareness Camps) tilbyder hele vinteren kortere kurser i lavinesikkerhed, -redning og -fare. Det er billigt at komme med på disse camps, da selve kurset er dækket af diverse sponsorer, så alt du skal betale for er bolig, liftkort og transport. Pengene er hele sikkert godt givet ud. Så har du en weekend fri og kunne godt tænke dig at lære mere om offpiste, så anbefaler vi at du melder dig til en af SAAC’s mange camps!

Tilmeld dig lavinekursus i Østrig

VÆR FORBEREDT

Næste skridt efter at købe lavineudstyret er at sikre at du kan bruge det. Hvis ikke du har mulighed for at tage på et lavinekursus for at lære mere om snelag, vejr, faresignaler, gruppedynamik og faresignaler, så anbefaler vi stærkt at du læser så meget information som du kan nettet og skriver dig tingene bag øret. Det kan gøre forskellen.

LAVINEFARE

Denne artikel fokuserer på, hvorledes bruger dit lavineudstyr og vi vil derfor ikke komme meget ind på lavinefare og hvordan du læser faresignalerne i offpisten.

Hvis du gerne vil lære mere om lavinefare kan vi anbefale at du kigger på følgende links:

Lavinefare skala – Lær at aflæse lavinefare skalaen

Tag en lavinesikkerhedsquiz

The North Face – Know Boundaries

Recco lavinesikkerhedsserie

Et kig og analyse på sæsonen 2012/13’s lavineulykker (På hollandsk – Google translate anbefales)

SÅDAN BRUGER DU DIT LAVINEUDSTYR

Vi vil forholdvist slavisk gennemgå, hvordan du bedst muligt bruger du lavineudstyr og hvordan du kan træne brugen af det. Det er hverken svært eller indviklet at bruge lavineudstyret, men det er en rutine som skal trænes og sidde på rygraden, så du i enhver situation ved nøjagtigt hvad du skal gøre for hurtigt og effektivt at finde din begravede ven.

TRÆNING

Først og fremmest kræver det træning at lære dit lavineudsytr at kende. Desto oftere du træner, desto bedre vil du blive. Især indenfor den først håndfuld gange vil du hurtigt se forbedringer. Vi har ofte set forbedringer på flere minutter mellem første og anden gang. Det betyder meget at kende sit udstyr og være tryg ved at bruge det.

NEMT AT TRÆNE

Du behøver ikke meget mere end et større åbent område med sne, nogle gode venner og et par lavinebippere, for at lave en effektiv træning. En fra gruppen tager sin bipper og gemmer den under sneen, mens resten vender ryggen til og undlader at kigge. Når bipperen er gemt, vender resten af gruppen sig rundt for at forberede deres søgen.

lavinetræning, lavinesøgning

Den gode ven af Blacksnow, Christian-Emil igang med at træne søgning med hans lavinebipper

Det er vigtigt at opmærksom på at ALLE i nærheden slår deres bipper over på “search mode” og at i som gruppe følger anvisningerne vi giver længere nede i artiklen. Man kan evt. også lave nogle hygge konkurrencer, hvor man konkurrerer på at finde den skjulte bipper på tid. En god måde til at gøre træningen en smule mere underholdende.

HOLD DET VED LIGE

Du behøver ikke træne hver uge eller hele tiden, men er du på sæson, så hold træningen og søgningen med lavineudstyr ved lige et par gange i løbet af sæsonen, så du ikke glemmer hvordan der søges mest effektivt. Skal du afsted på skiferie, så træn hjemmefra i ugen op til du skal afsted, for at få søgningen tilbage på rygraden. Det er at foretrække i sne, men du kan også sagtens træne i baghaven eller i den lokale park.

SØGNING MED LAVINEBIPPER

Der er tre faser i søgning med lavinebipper: Signalsøgning, grovsøgning og finsøgning. Det er essentielt at træne med alle tre for at blive effektiv i lavinesøgningen. Først en video – derefter en beskrivelse af hvordan du bør udføre lavinesøgningen.

VIDEO

SIGNALSØGNING

Udføres når der ikke er fundet noget signal, startende ved det sidste område, hvor den ulykkesramte er set. Hvis du ved, hvor den ramte er set, kør direkte i fald linie dertil. Hvis ikke du ved præcist hvor du har set den ramte, skal du gennemsøge hele lavineområdet for offeret. Med flere søgere skal, spred da ud, men ikke mere end 40 meter imellem jer. Hvis du er alene, skal du lave switchbacks som ikke er mere end 40 meter fra hinanden og med 20 meter fra hver side. Bevæg dig hurtigt og kig altid efter tegn i overfladen.

GROVSØGNING

Når signalet er fundet, brug de retningsbestemte lys og afstandmåleren på displayet for at følge offerets signal. Dette vil ofte være kurvet. Brugere med analoge lavinebippere, skal justere deres bippers følsomhed. Bevæg dig så hurtigt som muligt, indtil du kommer ind på en afstand omkring tre meter fra offeret.

FINSØGNING

Sænk farten og vær meget opmærksom på afstandsmåleren. Retningspilene er mindre vigtige. Få din lavinebipper, så tæt på sneens overflade som muligt. Så snart du har fundet den laveste afstandsmåling, skal du afsøge den vinkelrette akse for en endnu lavere måling. Når du har registreret den lavest måling, skal du ikke tøve. Start med sonden!

OPSUMMERING

Her ser du et rigtigt fint og visuelt billede, som indeholder alt det ovenstående og giver et godt billede af, hvordan du skal afsøge en lavine for spor efter et offer.

lavineudstyr, lavinesøgning

Kilde: BCA – Backcountry Acces

BRUG AF SONDE

Som beskrevet i det tidligere afsnit, starter du brugen af sonden, på stedet hvor du fik den laveste afstandsmåling på din lavinebipper. Når du bruger sonden, skal du være opmærksom på at stikke sonden ind vinkelret ind i sneen. Vinklen mellem bjergsiden og sonden, skal være 90 grader.

SYSTEMATIK

Det skal være systematik i din søgning. Derfor anbefales det at lave cirkler rundt omkring dit første sondetryk med en afstand af ca. 25 cm. Kør derefter rundt i ring, finder du ikke noget i første ring, gør da cirklen 25 cm større og fortsæt. Har du efter tre cirkler fortsat ikke ramt offeret, bør du overveje at finde lavinebipperen frem igen. Når du har ramt offeret, lad da sonden blive i sneen og gør klar til at skovle.

VIDEO

SKOVLNING

Gravningens ABC og D:

A: Airway – Beskyt offerets åndehul ved at grave ned af bakken fra hvor din sonde har truffet

B: Burial depth: Med en begravet dybde på mindre end 1m, start da med at grave præcis under sonden. Er den begravede mere end en meter under sneen, start da med at grave 1,5 gange længere nede af bakken end den begravedes dybde.

C: Clear snow to the sides: Begynd altid med at fjerne sne til siden, da dette gemmer pladsen ned af bakken fra blive for stor og ufremkommelig. Dette vil være en fordel når det gravede hul bliver dybere og der skal fjernes sne.

D: Dig only Once: Medmindre der er uanede mængder arbejdskraft er det ineffektivt at flytte sneen mere end en gang. Kun ved begravelser dybere end 2 m bør sne flyttes mere end en gang. Gravningen er den mest tidskrævende del af en lavineredning.

VIDEO

Den informative video giver dig et rigtigt godt indblik, hvordan du skal arbejde med gravningen, hvis du er alene, eller som del af en gruppe.

OPSUMMERING

Vi håber at denne gennemgang af lavinesøgningen har været brugbar for dig, og gjort dig opmærksom på at det ikke blot er nok at have lavineudstyret, men også at træne med det og lære at bruge det, så du i en nødsituation ikke er i tvivl om, hvordan du skal reagere.

Så sent som i dag, var Martin ude og træne med hans lavinebipper, og selvom han har trænet i løbet af alle sine fem sæsoner, halverede han sit tidsforbrug for at finde bipperen, fra første til andet forsøg. Det betaler sig at træne og det kan redde dine venners liv. Det er vigtigt at have styr på sin lavineredning og lavinesøgning.

Har du endnu ikke lavineudstyr? Så kan du finde alt lavineudstyr her